από την Αλίκη Ψαρούδα - Οινολόγο - Τεχνολόγο Ποτών
Οι Έλληνες καταναλωτές μαγεμένοι από την ανερχόμενη ποιότητα και εντυπωσιασμένοι από τον «έρωτα» των παραγωγών γι’ αυτό που κάνουν, επιλέγουν όλο και περισσότερο τα ελληνικά κρασιά. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με τη Γερμανία να απορροφά το 45% των ελληνικών εξαγωγών κρασιού και με τους New York Times να παροτρύνουν τους αναγνώστες τους σε πρόσφατο άρθρο, να παραμερίσουν το Pinot Grigio, μια από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες κρασιού στις Η.Π.Α., για ένα ελληνικό Μοσχοφίλερο ή Ασύρτικο.
Με τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού κλίματος, την ηλιοφάνεια, την απουσία στρεσαρίσματα των σταφυλιών, καθώς και την αυξανόμενη καθημερινή εκπαίδευση των οινοπαραγωγών και των αμπελουργών, που σέβονται τον καταναλωτή, το ελληνικό κρασί έχει δρομολογηθεί για διεθνείς διακρίσεις και υπόσχεται να μας συναρπάσει. Παραθέτουμε εξαιρετικές προτάσεις του ελληνικού αμπελώνα, με διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες, που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο, μιας και καλύπτουν μια ευρεία παλέτα αρωμάτων και γεύσεων.
Μαντινεία Νασιάκος, Semeli 2012
Παραγωγός: Σεμέλη - Περιοχή: Μαντινεία, Πελοπόννησος Π.Ο.Π - Ποικιλία: 100% Μοσχοφίλερο
Άρωμα: Φρουτώδες και λαμπερό, με αρώματα ώριμων φρούτων και τριαντάφυλλου, που αφήνουν στο στόμα τη γεύση του ήλιου.
Γεύση: Τα εκλεπτυσμένα αρώματά του, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου και η φρουτώδης τραγανή γεύση του, το καθιστούν απαραίτητο συνοδό της μεσογειακής κουζίνας.
Συνδυασμοί: Συνοδεύει ψάρια με έντονες γεύσεις, θαλασσινά και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, ενώ μπορεί να σερβιριστεί με φρούτα ή ως aperitif, στους 8ο – 10ο.
Σαντορίνη βαρέλι Σιγάλας 2010
Παραγωγός: Κτήμα Σιγάλα - Περιοχή: Οία, Σαντορίνη Π.Ο.Π - Ποικιλία: 100% Ασύρτικο
Άρωμα: Συναρπαστικό, πολύπλοκο μπουκέτο φρέσκων κίτρινων φρούτων, φλούδα εσπεριδοειδών, κυρίως λεμονιού και λευκών φρούτων σε φόντο βοτάνων και τσακμακόπετρας.
Γεύση: Πληθωρικό, μεταλλικό στόμα, με υψηλή οξύτητα, με διακριτική παρουσία του βαρελιού και παρατεταμένη επίγευση ορυκτού, αλατιού και κίτρου.
Συνδυασμοί: Ιδανικό με καπνιστά λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα με πικάντικες σάλτσες και παλαιωμένα τυριά.
Όβηλος Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα 2011
Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα - Περιοχή: Παγγαίον Π.Γ.Ε - Ποικιλία: 50% Semillon, 50% Ασύρτικο
Άρωμα: Εκθείαση αρωμάτων βερίκοκου, τροπικών φρούτων και μελιού, σε φόντο κίτρου και ανθέων λεμονιού. Το αρωματικό του δυναμικό ολοκληρώνεται με νότες βανίλιας, ξηρών καρπών, λεμονόχορτου και καπνισμένου ξύλου.
Γεύση: Κρασί με πλούσια γεύση βανίλιας, έντονη λιπαρότητα, ευχάριστη οξύτητα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Συνδυασμοί: Συνδυάζεται τέλεια με ψητό ψάρι στα κάρβουνα, λευκά κρέατα με έντονες σάλτσες ή ζυμαρικά.
Νυχτέρι, Κτήμα Χατζηδάκη 2011
Παραγωγός: Κτήμα Χατζηδάκη - Περιοχή: Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη Π.Ο.Π - Ποικιλία: 100% Ασύρτικο
Άρωμα: Απαράμιλλα αρμονικό, στρογγυλό και τραγανό, με αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών, μπαχαρικών της ανατολής και έντονη ορυκτότητα.
Γεύση: Πληθωρική, γεύση με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τανινών και αλκοόλ και παρατεταμένη επίγευση.
Συνδυασμοί: Συνοδεύει όστρακα, λιπαρά ψάρια, λευκά κρέατα και κόκκινα κρέατα με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, κυνήγι καθώς και μεγάλης ωρίμανσης τυριά.
Μαυροτράγανο, Κτήμα Σιγάλα 2010
Παραγωγός: Κτήμα Σιγάλα - Περιοχή: Οία, Σαντορίνη Π.Γ.Ε.- Ποικιλία: 100% Μαυροτράγανο
Άρωμα: Ρωμαλέο, πληθωρικό και με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Τα αρώματα των μπαχαρικών και των κόκκινων φρούτων του δάσους διαχέονται, με μικρή ανάδευση του ποτηριού και συναρπάζουν!
Γεύση: Στο στόμα οι πλούσιες και ευγενικές τανίνες, με την ισορροπημένη οξύτητα συμβάλουν στην μακρά, πολύπλοκη επίγευση.
Συνδυασμοί: Συνοδεύει ιδανικά, ώριμα τυριά, κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες και τριχωτό κυνήγι.
Nostos Syrah, Κτήμα Μανουσάκη 2008
Παραγωγός: Κτήμα Μανουσάκη - Περιοχή: Χανιά, Κρήτη Επιτραπέζιος οίνος - Ποικιλία: 100% Syrah
Άρωμα: Πυκνό, έντονο άρωμα δαμάσκηνου, μαύρων μούρων, καπνού και καφέ και νότες μαύρου πιπεριού και μελανιού.
Γεύση: Πολύπλοκο, γεμάτο σώμα, με έντονες τανίνες που μαλακώνουν από τη λιπαρότητα της υψηλής αλκοόλης. Επίγευση παρατεταμένη με διακριτική και πολυδιάστατη έκφανση.
Συνδυασμοί: Συνοδεύει άριστα, πιάτα τριχωτού κυνηγιού, μπάρμπεκιου, πιπεράτα φιλέτα και κόκκινο κρέας με πικάντικες σάλτσες.
ΤΑOS, Κτήμα Παρπαρούση 2005
Παραγωγός: Κτήμα Παρπαρούση - Περιοχή: Πάτρα, Πελοπόννησος Π.Γ.Ε. - Ποικιλία: 100% Μαυροδάφνη
Άρωμα: Θρίαμβος αρωμάτων μαύρων φρούτων του δάσους, δέρματος, καπνού και μπαχαρικών σε φόντο βοτάνων.
Γεύση: Στο στόμα, κυριαρχεί ο ζωικός και βοτανικός χαρακτήρας με το φασκόμηλο, τον ευκάλυπτο και τη δάφνη. Ρωμαλέο, με έντονες τανίνες και μακρά επίγευση.
Συνδυασμοί: Ιδανικό για μαγειρευτά κατσαρόλας με μοσχάρι και τριχωτό κυνήγι με βαριές σάλτσες.
Γη και Ουρανός, Κτήμα Θυμιόπουλος 2010
Παραγωγός: Κτήμα Θυμιόπουλος - Περιοχή: ΠΟΠ Νάουσα- Τρίλοφος Ημαθίας - Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο
Άρωμα: Πολύπλοκη μύτη, με τη μαρμελάδα φραμπουάζ, να εναλλάσσεται αρμονικά με τη βανίλια, τη μαύρη ελιά και με τα αρώματα των φρούτων του δάσους, της λιαστής ντομάτας και τις νότες κέδρου και μπαχαρικών.
Γεύση: Στο στόμα διακριτική είναι η παρουσία βαρελιού, με τις βελούδινες τανίνες, την τραγανή οξύτητα και το γεμάτο σώμα να συνάγουν σε μακρά φινετσάτη επίγευση.
Συνδυασμοί: Συνοδεύει εξαιρετικά αρνάκι στο φούρνο, τριχωτό κυνήγι, κρέας με πλούσια κόκκινη σάλτσα και παλαιωμένα κίτρινα σκληρά τυριά.
Άσπρος Λαγός Cabernet Sauvignon, Κτήμα Δουλουφάκη 2010
Παραγωγός: Κτήμα Δουλουφάκη - Περιοχή: Δαφνές, Κρήτη Π.Γ.Ε - Ποικιλία: 100% Cabernet Sauvignon
Άρωμα: Σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, με έντονα αρώματα κόκκινου φρούτου, βρεγμένου εδάφους, μελάνης και κέδρου, με νότες ξύλου, μπαχαρικών, καραμέλας γάλακτος, πράσινου πιπεριού και βανίλιας.
Γεύση: Γεμάτο σώμα, με πλούσια δομή και βελούδινες τανίνες που εντυπωσιάζουν στην επίγευση.
Συνδυασμοί: Τέλειος συνδυασμός με κόκκινα κρέατα, δυνατές σάλτσες και ώριμα κίτρινα τυριά.
Κτήμα Γαίας Ερυθρό 2008
Παραγωγός: Κτήμα Γαίας - Περιοχή: Νεμέα, Πελοπόννησος Π.Ο.Π - Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
Άρωμα: Εντυπωσιακό, με μεγάλη και περίτεχνη αρωματική ένταση, με νότες από κεράσι, πιπέρι, ζαμπόν, γλυκόριζα, βανίλια και γαρύφαλλο.
Γεύση: Πλούσιο, καλοδομημένο και ζεστό στόμα, με γλυκύτητα και στιβαρές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες. Πολύ καλή διάρκεια και επίγευση που συναρπάζει.
Συνδυασμοί: Ιδανικός συνοδός για αρνί ψητό στη σχάρα, αστακό και σπαγγέτι, κοτόπουλο φιλέτο, μοσχάρι μπριζόλα ή φιλέτο, μπαρμπούνια σχάρας, πεσκανδρίτσα, Burgers και την πολίτικη κουζίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου