12 Δεκεμβρίου

Μπουτάκια Κοτόπουλου με BBQ σως


Πρόκειται για ακόμη ένα ευπαρουσίαστο και χορταστικό πιάτο για τον Χριστουγεννιάτικο Μπουφέ. Η λεπτομέρεια του κόκκινου papillion στην ακρούλα σε κάθε μπουτάκι του κοτόπουλου, είναι βασικά αυτή, που δίνει τον χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα στο πιάτο. Από την άλλη έχουμε πετύχει ένα ωραιότατο πιάτο finger food. Οι καλεσμένοι μας μπορούν πανεύκολα να σερβιριστούν πιάνοντας το κοτοπουλάκι τους από την κόκκινη ακρούλα χωρίς να φοβούνται ότι θα λαδωθούν... Δοκιμάστε το φέτος τα Χριστούγεννα, μπορεί η συνταγή να συμπεριλαμβάνει λίγο παραπάνω χειροτεχνία, ωστόσο θα σας αποζημιώσουν τα θετικά σχόλια!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

24 μπουτάκια Κοτόπουλου
1,5 κουτάκι Μπύρα

BBQ Sause (Βασική Συνταγή για BBQ σως)
6 κουταλιές Κέτσαπ 
4 κουταλιές  Σόγια Σως
2 κουταλιές Worcestershire Σως 
2 κουταλιές Μέλι 
4 κουταλιές Μουστάρδα 
4 κουταλιές Ξύδι Μπαλσάμικο 
2 σκελίδες Σκόρδο (λιωμένο)
6 κουταλιές Μπύρα 
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
λίγες σταγόνες Ταμπάσκο 
1/2 κουταλάκι Θυμάρι 
1/2 κουταλάκι Μπούκοβο 
5  γαρύφαλα (κοπανισμένα)
Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
Αλάτι

- Κόκκινο χαρτί κομμένο σε φαρδιές λωρίδες (για τα papillion)
- Ψαλίδι
- Σελοτέιπ ή Συρραπτικό


Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ - πολύ καλά και σχολαστικά τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Βγάζουμε την πέτσα απ' όλα προσεχτικά και τα στραγγίζουμε. 

Παίρνουμε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για την παρασκευή της BBQ και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα και τα μπουτάκια να μαριναριστούν στη σάλτσα και τ' αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεβράνη, για 24 ώρες. 

Την επόμενη μέρα τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα περιχύνουμε με όλη τη μαρινάδα συμπληρώνοντας και μισό κουτάκι μπύρα. Τα ψήνουμε στην ψηλή σχάρα στο γκριλ στους 180 ºC για 40 λεπτά. Προσοχή θα χρειαστεί να τα γυρίσουμε μετά τα 20 λεπτά, για να ψηθούν κι άπ' την άλλη πλευρά στον υπόλοιπο χρόνο που απομένει.

Εν τω μεταξύ το ρίχνουμε στη χειροτεχνία!
Θα χρειαστούμε κόλλες κόκκινου χαρτιού, ψαλίδι και συρραπτικό ή διάφανο σελοτέιπ. Κόβουμε το χαρτί σε λωρίδες σχετικά φαρδιές και φτιάχνουμε βραχιολάκια - papillion, στα οποία κόβουμε κατά φάρδος με το ψαλίδι μας κρόσια, επομένως όταν θα τυλίξουμε την ακρούλα από το μπουτάκι να είναι το papillion φουντωτό! Συνδέουμε τις άκρες είτε με σελοτέιπ - κολλάμε εσωτερικά, είτε με συρραπτικό - όσο πιο διακριτικά μπορούμε.

Όταν είναι έτοιμα τα Μπουτάκια μας τα ντύνουμε γιορτινά και τα βάζουμε σε πιατέλα μαζί με τη σάλτσα BBQ περίσσεψε από το ταψάκι. Μπορούμε να συμπληρώσουμε τη σάλτσα BBQ και με νέα δόση - τη μισή αυτή τη φορά ή και ολόκληρη αν θέλουμε και την κρατάμε "εφεδρική" σε βαζάκι στο ψυγείο μας. Μάλλον θα μας χρειαστεί!



Καλή Επιτυχία!

Ε.Ψ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου