Πίτσες - Πιτσάκια
Βασική Ζύμη για πίτσα
Μία πολύ καλή επιλογή για σερβίρισμα σε μπουφέ είναι τα μίνι Πιτσάκια. Η παρασκευή τους είναι σχετικά εύκολη και το γεγονός ότι πρόκειται για πιάτο finger food, τα κάνει ακόμα πιο ιδανικά. Θα δούμε πώς παρασκευάζουμε νόστιμη ζύμη για πίτσα κι έπειτα μία εύκολη διαδικασία κοπής της ζύμης σε ατομικά πιτσάκια. 'Ενας ακόμη λόγος για να επιλέξουμε να τα σερβίρουμε στο γιορτινό μας μενού είναι ότι μπορούμε να τα παρασκευάσουμε ακόμα και μία εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη ώστε τη μεγάλη μέρα να έχει μείνει μόνο το ψήσιμο... Μπορούμε να διαλλέξουμε υλικά που ταιριάζουν στη περίσταση όπως κυβάκια ψημένης γαλοπούλας, μούρα, ρόδια , ξηρούς καρπούς κ.α. υλικά με τη χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη νότα!
Υλικά που θα χρειαστούμε για τη ζύμη με τη σειρά:
- Χλιαρό νερό 1 μεγάλο ποτήρι της κουζίνας μας (350ml +)
- 1 φακελ. Ξηρή Μαγιά
- 1 πρέζα Αλάτι (είναι θέμα γούστου)
- 550 - 650 γρμ Αλεύρι ολ. άλεσης ή λευκό μαλακό ή κάποια μίξη αλεύρων (απ΄ την μεριά μου κάνω μίξη ολικής - σταρένιου σε αναλογία 40 - 60 %)
- Χωρίς Ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσει κάποιος νωπή μαγιά προαιρετικά 1 κουταλάκι ζάχαρη)
- Χωρίς Λάδι (δε θέλουμε να βαρύνει η ζύμη καθώς θα την πλάσουμε αμέσως χωρίς αναμονή)
Σάλτσα πίτσας (σε μπολ ανακατεύουμε)
- 400γρμ Ντομάτες τριμμένες (φρέσκιες ή κονσέρβα)
- 1 μικρό Κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα Σκόρδο λιωμένη
- 1 κουταλιά Κέτσαπ
- 1 κουταλιά Ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι Μαντζουράνα ή Ρίγανη
- 1 κουταλάκι Βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
Επικάλυψη με τυρί (κατά προτίμηση μοτσαρέλα, κίτρινα τυριά τύπου ενταμ κλπ) και διάφορα λαχανικά (πιπεριές κομμένες, μανιτάρια , ντομάτες, κρεμμύδια κλπ)
Εκτέλεση:
Ζάχαρη, χρειάζεται να βάλουμε στην περίπτωση που κάνουμε χρήση νωπής μαγιάς, για να επισπεύσουμε τους χρόνους αντίδρασης της μαγιάς που είναι ουσιαστικά ένας ζαχαρομύκητας. Αντίθετα η ξηρή μαγιά δεν χρειάζεται κάποια ενίσχυση.
Έπειτα ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι μας λίγο - λίγο για να μην πετάγεται και όταν γίνει συμπαγής μπάλα και ξεκολλάει από τα πλαϊνά του κάδου, τότε σταματάμε το μίξερ και σηκώνουμε μανίκια! Θα βάλουμε αλευράκι στα καθαρά χεράκια μας και θα φέρουμε τη ζύμη μας σε σημείο που να μην κολλάει και να παραμένει μαλακή και ελαστική!
Απλώνουμε αλευράκι σε καθαρή επιφάνεια και αν θέλουμε πιτσάκια, με τον πλάστη θα ανοίξουμε την ζύμη μας σε πλατιά φυλλα, χωρίζοντάς την στα τέσσερα. Έπειτα κόβουμε με τσέρκι 7cm - 8cm και τα απλώνουμε σε καλά λαδωμένα ταψιά, ιδανικά να είναι ρηχά.
Αν πάλι θέλουμε πίτσα με λεπτή, τραγανή ζύμη που στέκεται, πλάθουμε με τον πλάστη ένα ταιριαστό κομμάτι για το ταψί μας και το τοποθετούμε με προσοχή μέσα. Προσοχή, θέλουμε το ταψί να είναι καλά λαδωμένο! Μην ξεχνάτε πως δε βάλαμε καθόλου λάδι μέσα στη ζύμη μας, οπότε τώρα το λαδάκι μας το θέλουμε. Αν θέλουμε ωστόσο την πίτσα με αφράτο ζυμάρι, μπορούμε να αποφύγουμε τον πλάστη και ανοίξουμε το φύλλο της πίτσας ,με τα καθαρά χεράκια μας, μέσα στο λαδωμένο ταψί. Αν μας τραβιέται το ζυμάρι θα βάζουμε στα χέρια μας λίγο αλευράκι και θα το πιέζουμε να ανοίξει ως τις άκρες του ταψιού.
Έπειτα συνεχίζουμε με την όρεξή του ο καθένας και το γούστο του! Ιδανική σάλτσα είναι αυτή που γράφω στη συνταγή, δεν χρειάζεται ψήσιμο κατευθείαν την απλώνεις στο ζυμάρι και είτε θα συνεχίσουμε με αλλαντικά, είτε κατευθείαν με τυρί. Βάζουμε τα υλικά που θέλουμε: πιπεριές , μανιτάρια, ροδέλες κρεμμύδια, τοματίνια, ανανά και ό,τι άλλο χωράει ο νους μας και ολοκληρώνουμε με ελαιόλαδο - με ελάχιστη ροή να ραντίσουμε τα λαχανικά μας.
Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230 - 240 °C και για 11 με 12 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου