07 Δεκεμβρίου

Σαλάτα Χριστουγεννιάτικη σαν τούρτα


Πρόκειται για μια κρύα πεντανόστιμη γιορτινή σαλάτα που σερβίρεται σαν τούρτα. Είναι ιδανική επιλογή για χριστουγεννιάτικο μπουφέ και είναι πανέμορφη στην όψη! 'Ενας ακόμη λόγος για να επιλέξετε να την παρασκευάσετε είναι ότι μπορείτε να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να παραμείνει στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε.


                                                  Υλικά που θα χρειαστούμε:

4 πατάτες
4 παντζάρια (προτιμήστε έτοιμα βρασμένα)
4 καρότα
4 αυγά
1 κούπα Σπιτική Μαγιονέζα ή έτοιμη
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1. λεμονι
                                                Λίγο λαδι
                                                       Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μαζί. Παίρνουμε πρώτα τις πατάτες και τις τρίβουμε σε χοντρό τριφτή. Τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λεμονι, το λαδι και το αλατοπιπερο. Τις αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν.

Κατόπιν πηγαίνουμε στα παντζάρια, τα οποία κι αυτά τα βράζουμε, τα ξεφλουδίζουμε και  τα τρίβουμε με τη σειρά τους σε χοντρό τριφτή. Αν αγοράσουμε έτοιμα βρασμένα βιολογικά παντζάρια απλά γλιτώνουμε το χρόνο της προηγούμενης διαδικασίας. Προσθέτουμε στα τριμμένα παντζάρια μας το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λαδι και το αλάτι. Τα αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν.

Έπειτα παίρνουμε τα βρασμένα καρότα και τα τρίβουμε κι αυτά σε χοντρό τριφτή. Τους προσθέτουμε το λεμονι, το λάδι και το αλάτι τους. Τα αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν.

Παράλληλα έχουμε φροντίσει να βράσουμε σφιχτά τα 4 αβγά μας. Οπότε στο επόμενο στάδιο τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε προσεχτικά σε χοντρό τριφτή και διαχωρίζουμε σε ξεχωριστά μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους (βασικά οι κρόκοι θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).

Και τώρα αρχίζει η παρασκευή της τούρτας! Παίρνουμε μία φόρμα ζελέ ή κέικ που αναποδογυρίζει και ξεκινάμε τις στρώσεις μας. Για δική μας ευκολία μπορούμε να βάλουμε τη μαγιονέζα που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το στάδιο σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και να την απλώνουμε προσεχτικά με σπατουλίτσα. Οι στρώσεις γίνονται με την εξής σειρά:

- ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΑΝΗΘΟ, τούς ΚΡΟΚΟΥΣ και το ΑΣΠΡΑΔΙ.
- Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.
- Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΚΑΡΟΤΟ.
- Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.
- Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΠΑΝΤΖΑΡΙ.
- Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑΣ
- Τέλος στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την ΠΑΤΑΤΑ.

Βάζουμε τη Σαλατότουρτα  στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη σερβίρουμε μέσα στη φόρμα της.
Όταν φτάσει η ώρα του σερβιρίσματος την αναποδογυρίζουμε σε δίσκο κι έχουμε μπροστά μας μία υπέροχη Χριστουγεννιάτικη Σαλατότουρτα!

Καλή Επιτυχία!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου