10 Δεκεμβρίου

Λαζάνια για Vegetarians

 Μία ωραία επιλογή για εορταστικό μενού είναι τα Λαζάνια φούρνου. Γίνονται σχετικά εύκολα και μπορείς να τα κόψεις σε κομμάτια κάτι που κάνει το πιάτο ιδανικό για σερβίρισμα σε μπουφέ. Η συγκεκριμένη συνταγή  είναι για vegetarians και με την τελική διακόσμηση είναι απόλυτα Χριστουγεννιάτικη, εντυπωσιακή και οπωσδήποτε νόστιμη!

Υλικα που θα χρειαστούμε:
Λαζάνια  (όσα χρειάζεται για να κάνουμε τέσσερις στρώσεις σε ύψος, σε ορθογώνιο πυρέξ)
2 κολοκυθάκια
2 κόκκινες πιπεριες
2 καρότα
1 κεσεδάκι φρέσκα μανιτάρια
1 κονσέρβα ντοματάκια ή 600 γρμ φρέσκες ντομάτες (στον τρίφτη)
3 κλωνάρια κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κονσέρβα καλαμπόκι 
200 γρμ κατεψυγμ. αρακά
λιγο μαϊντανό 
ελαιόλαδο
1 κούπα  ξηρό κρασί
αλάτι - πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα
2 ασπράδια των αβγών

Για την Μπεσαμέλ:

750 γρ. Γάλα
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (γεμάτες)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρόκους αυγών
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας

Για τη διακόσμηση:
Τυρί τριμμένο
Πιπεριές Φλωρίνης σε βαζάκι


Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε είτε σε μικρά κυβάκια, είτε σε φετούλες. Τα τσιγαρίζουμε όλα - εκτός από τη ντομάτα - σε ελαιόλαδο και μέσα σε πλατύ τηγάνι. Τα σβήνουμε με ένα κουπάκι κρασί. Έπειτα προσθέτουμε και την κονσέρβα τομάτα ή φρέσκιες τριμμένες - χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα να δέσει η σαλτσούλα με λαχανικά μας. Τέλος προσθέτουμε στη σάλτσα κι ένα ξυλάκι κανέλα, τον τριμμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Παράλληλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε κατσαρολάκι και σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε κατευθείαν το γάλα, τους κρόκους, τις τρεις γεμάτες - γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ ή νισεστέ και ανακατεύοντας συνεχώς με δάρτη, περιμένουμε να έρθει σε βράση. Αμέσως δένει η μπεσαμέλ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τέλος την κούπα τυρί της αρεσκείας μας.  

Παίρνουμε ένα πυρέξ ορθογώνιο, το ντύνουμε οπωσδήποτε με λαδόχαρτο και αρχίζει το στρώσιμο:
  •  Πρώτα ρίχνουμε χωρίς τύψεις, όλη την μπεσαμέλ στον πάτο του πυρέξ.
  •  Έπειτα βάζουμε  4 λαζάνια.
  • Αλείφουμε με τα χτυπημένα ασπράδια και ρίχνουμε μέρος των λαχανικών. 
  • Ξανάβάζουμε λαζάνια. Αλέιφουμε με ασπράδια και...
  • Ξαναρίχνουμε σάλτσα λαχανικών....  
                και συνεχίζουμε για όσες στρώσεις θέλουμε!

Τέλος σκεπάζουμε με 4 ακόμα λαζάνια και ρίχνουμε ό,τι ζουμί έχει περισσέψει.
Ψήνουμε το φαγάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  
ο C και για 25 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε μια πιατέλα πυρίμαχη. 

Με λωρίδες πιπεριάς Φλωρίνης χιαστί
Από πάνω από τη μπεσαμέλ προσθέτουμε το τριμμένο τυράκι μας. Τις πιπεριές Φλωρίνες τις κόβουμε σε σχετικά πλατιές μακρόστενες λωρίδες και αρχίζουμε να διακοσμούμε την επιφάνεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται πάνω στα Λαζάνια μας ένας κόκκινος φιόγκος. Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε τις λωρίδες της κόκκινης πιπεριάς χιαστί  και να δημιουργήσουμε χιαστί τετραγωνάκια, όπως στη φωτό δίπλα. 

Τέλος βάζουμε την πιατέλα σε ψηλή θέση και ανάβουμε το γκριλ στους 
150 ο C και ψήνουμε για 10 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εορταστικό και όμορφο που θα ξεχάσετε όλο τον κόπο που κάνατε! 





Εννοείται πως μπορείτε να αντικαταστήσετε την σάλτσα λαχανικών,  με μία ωραιότατη σάλτσα κιμά και θα έχουμε το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα όπως στις παραπάνω φωτογραφίες!

Καλή Επιτυχία!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου