
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για το Ρολό: 2 κιλά Χοιρινό (από μπούτι - στο κρεοπωλείο ζητάμε να μας το κόψουν σωστά για ρολό - σε παραληλλόγραμμα κομμάτια)
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (mix 4 πιπεριών)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (mix 4 πιπεριών)
Μουστάρδα
2 σκελίδες Σκόρδο
αρκετά φυλλαράκια Μαϊντανού
8 φέτες Μπέικον
2 κόκκινες Πιπεριές
1 πράσινη Πιπεριά
2 κόκκινες Πιπεριές
1 πράσινη Πιπεριά
1 καθαρισμένο Μήλο (κομμένο σε μακρυές λεπτές σχετικά φέτες)
1/2 κούπα Ελαιόλαδο
200 γρμ Κεφαλοτύρι ή Κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια
Σπάγκο ή ειδικό Δίχτυ για το περιτύλιγμα
ή έτοιμο Χοιρινό Ρολό από τον καλό μας Κρεοπώλη
Για τη Μαρινάδα και το μαγείρεμα:
χυμός από 2 Πορτοκάλια κι 1 Λεμόνι
1 Πορτοκάλι κομμένο σε στρογγυλές φέτες
1 Πορτοκάλι κομμένο σε στρογγυλές φέτες
1 σκελίδα Σκόρδο κομμένη σε λεπτές φετούλες
½ κούπα Μέλι
1 ποτηράκι Κονιάκ
1 ξυλαράκι Κανέλας
5 Γαρίφαλα
1 κουταλιά Δενδρολίβανο
½ κούπα Μέλι
1 ποτηράκι Κονιάκ
1 ξυλαράκι Κανέλας
5 Γαρίφαλα
1 κουταλιά Δενδρολίβανο
1 κουταλάκι Κύμινο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (mix 4 πιπεριών)
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (mix 4 πιπεριών)
1 κούπα καυτόΝερό
κορν φλαουρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας και πάνω σε λαδόχαρτο το κρέας. Παίρνουμε τις τρεις σκελίδες σκόρδο και τις κόβουμε στα τέσσερα κάθετα. Χαράσσουμε με μαχαίρι πλαγιαστές τρύπες στο κρέας και μπήγουμε τις φετούλες του σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε παντού κι αλείφουμε με τη μουστάρδα όλη την εσωτερική επιφάνεια του κρέατος. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά που θα το γεμίσουμε, καθώς θέλουν ελάχιστο τσιγάρισμα.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε πλατύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε προσεχτικά τις λωρίδες του μπέϊκον - όταν ροδίσουν τις αφαιρούμε και μετά βάζουμε να τσιγαριστούν οι πιπεριές και οι φέτες του μήλου. Όταν ροδίσουν τα αποσύρουμε ξεχωριστά. Κρατάμε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήσαμε καθώς έχει πολύ ουσία και ωραία μυρωδιά για να κάνει το ρολό μας μούρλια!
Βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο κι το απλώνουμε με το λαδόχαρτο πάλι στον πάγκο. Ξεκινάμε τη γέμιση, όπου στη μέση και κατά μήκος του χοιρινού στρώνουμε τον μαϊντανό, το μπέικον, τις πιπεριές, το μήλο και το κεφαλοτύρι μας. Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου κλείνουμε προσεκτικά και τυλίγουμε σφικτά σε ρολό. Το περνάμε στο δίχτυ ή το δένουμε με τον σπάγκο - προσοχή όχι μαζί με το λαδόχαρτο!
Μαρινάδα:
Παράλληλα σε μεγάλο μπολ έχουμε αναμείξει καλά το χυμό πορτοκαλολέμονου με το μέλι, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα και το Ρολό μας, μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο όσο μπορούμε περισσότερο - το καλύτερο θα ήταν για 24 ώρες. Απλά κατά διαστήματα το γυρίζουμε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
Μαγείρεμα στην κατσαρόλα:
Την επόμενη ή έπειτα από λίγες ώρες, σε δυνατή φωτιά βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει από το τσιγάρισμα την προηγούμενη. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, βάζουμε μέσα το Ρολό μας και το τσιγαρίζουμε σχολαστικά απ' όλες τις πλευρές. Όταν ροδίσει το σβήνουμε με όλη τη μαρινάδα μας. Προσθέτουμε και το καυτό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κι αφήνουμε το Ρολό μας να σιγοβράσει για 1,30 με 2 ώρες ανάλογα τη κουζίνα μας. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και το περιβρέχουμε με το ζουμί του ή αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο καυτό νερό.
Στο τέλος βγάζουμε προσεχτικά το ρολό αρχικά πάνω σε λαδόχαρτο ή πιατέλα κοπής για να το κόψουμε σε φέτες . Σουρώνουμε το ζουμάκι του από τις φέτες πορτοκαλιού και όλα τα καρυκεύματα και αν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κορν φλάουερ - διαλυμένο πολύ καλά σε λίγο κρύο νερό για να πήξει όσο εμείς θέλουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε το Ρολό μας όπως στην φωτογραφία της συνταγής. Απλώνουμε σε στρογγυλή πιατέλα και στη μέση βάζουμε μία μικρή σαλτσιέρα με το ζουμάκι μας . Στολίζουμε περιμετρικά με φύλλα ρόκας, τις φέτες πορτοκαλιού και ό,τι άλλο λέει η φαντασία μας!
Καλή Επιτυχία!
Ελένη Ψαρούδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου