17 Οκτωβρίου

Εύκολη πίτα με μοσχάρι, μούρα & μανιτάρια

Εύκολη πίτα με μοσχάρι, μούρα & μανιτάρια


Πρόκειται για μια εύκολη πίτα δικής μου εμπνεύσεως! Είμαι σίγουρη βέβαια ότι στον αναρίθμητο κατάλογο των συνταγών, θα υπάρχει κάποια ανάλογη... Ωστόσο παραμένω χαρούμενη και ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, γι' αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας!

Υλικά 

Εν μέσω "ΚΡΙΣΗΣ" επενδύουμε στο σπιτικό φαγάκι...
για τη γέμιση...
ελαιόλαδο (5 κουταλιές)
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκ.)
½ κονσέρβα τεμ/να μανιτάρια (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
350γρμ κιμά μοσχαρίσιο
200γρμ ρύζι (για ρυζότο -να χυλώσει)
15 τοματάκια (χωρίς τη φλούδα τους)
½ μάτσο μαϊντανό (ψιλοκ.)
2-3 πρέζες εστραγκόν
1 χούφτα μαύρα μούρα αποξηραμένα½ κούπα κρασί (ξηρό ερυθρό)νερό βρασμένο (περίπου 2 κούπες)1 αβγό (για να δέσει η γέμιση)
αλάτι / πιπέρι


 

για το φύλλο...
6 - 8 φύλλα κρούστας
Λάδι (όσο πάρει) 1 - 2 κουταλιές ζωμό

Εκτέλεση

Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια, τα οποία τα έχουμε κι αυτά κόψει σε πιο μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε και τον κιμά μαζί με τα ξεφλουδισμένα τοματίνια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα μυρωδικά - εστραγκόν & μαϊντανό - και τα μαύρα αποξηραμένα μούρα.

Σβήνουμε με το κρασάκι μας και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι - κατά προτίμηση arborio ή καρολίνα - γιατί θέλουμε να χυλώσει και να ενσωματωθεί όμορφα με τον κιμά μας. Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι της αρεσκείας μας και συμπληρώνουμε με βραστό νερό μέχρι να βράσει το ρύζι μας, ανακατεύοντας πάντα σε μεσαία σκάλα.

Αποσύρουμε τη γέμιση από την εστία και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας να απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερο τους ατμούς. Παράλληλα παίρνουμε το ταψί μας - παραλληλόγραμμο πυρέξ διάστασης 30cm Χ 20cm και το λαδώνουμε με το πινελάκι μας καλά - καλά. Τοποθετούμε 4 φύλλα κρούστας και λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά, αφήνοντας να περισσεύουν οι άκρες από το πυρέξ.

Επιστρέφουμε στη γέμιση και πριν τη ρίξουμε πάνω στα φύλλα - σπάμε κι ανακατεύουμε και το αβγό μας, ώστε η γέμιση να "δέσει" καλά. Τη στρώνουμε πάνω στα φύλλα κρούστας και σκεπάζουμε με 3 - 4 ακόμα . Δεν ξεχνάμε να τα αλείφουμε με λαδάκι. Ολοκληρώνουμε γυρνώντας τα φύλλα της βάσης, που περίσσευαν, από πάνω και λαδώνουμε με το πινέλο μας το τελευταίο φύλλο.

Πριν βάλουμε την πιτούλα μας στο φούρνο - που τον έχουμε προθερμάνει στους 180 °C - τη βρέχουμε από πάνω με 2 κουταλιές ζωμό ή νεράκι. Δε θέλουμε να γίνει το φύλλο τόσο τραγανό, ώστε να αποκολλάται και να τρίβεται, καθώς θα την κόβουμε.
Την ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά και είναι έτοιμη.



Καλή σας όρεξη!


Ελένη



1 σχόλιο: