Πρόκειται για μία πρωτότυπη σαλάτα δικής μου εμπνέυσεως που τη φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα και κάθε φορά είναι το ίδιο νόστιμη κι ευπαρουσίαστη. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν μοιράζομαι μαζί σας την Κόκκινη Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα μου κι ελπίζω να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει τόσο, όσο εμένα!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 πακέτο Φιογκάκια (κατά προτίμηση ολ. άλεσης)
1 Ραντίτσιο (προσοχή το ξεπικρίζουμε!)
1 Κόκκινη Λόλα
1 μεγάλο Καρότο τριμμένο
1 κρεμμύδι ξερό
1 βαζάκι Πιπεριές Φλωρίνης
1 βαζάκι Λιαστές Ντομάτες
150 γρμ Τυρί τύπου γκούντα κομμένο σε κυβάκια
150 γρμ Σαλάμι αέρος (σε κομματάκια όχι πολύ μικρά)
150 γρμ ροδέλες Ελιές
1 κονσέρβα με κόκκινα φασόλια
1 χούφτα cranberries
1 πακετάκι σύκα αποξηραμένα
1 χούφτα Δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
1 μεγάλη χούφτα κρουτόν
Λίγο καλαμπόκι κονσέρβας (προαιρετικά)
Αλάτι - Πιπέρι
Ελαιόλαδο (με μέτρο καθώς θα βάλουμε και την επικάλυψη πάνω στη σαλάτα μας)
Για τη σάλτσα μέσα και την επικάλυψη:
1 κούπα Σπιτική Μαγιονέζα ή έτοιμη
1 κεσέ Γιαούρτι 2% (στραγγιστό)
Κέτσαπ (μέχρι να κοκκινίσει όσο θέλουμε)
3 Αραβικές πίτες (για να την σερβίρουμε μέσα σε αυτές)
(κι ό,τι άλλο κόκκινο τραβάει η όρεξή σας... αποφύγετε μόνο το παντζάρι)
![]() |
Ραντίτσιο |
Εκτέλεση:
Η εκτέλεση είναι απλή. Πρώτα βράζουμε al dente τα ζυμαρικά μας και τ' αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να κάνουμε όλα τ' άλλα. Φυσικά μπορούμε να τα κρυώσουμε και με νερό βρύσης. Παράλληλα πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και ξεπικρίζουμε σχολαστικά το Ραντίτσιο μας, περνώντας το πολλά χέρια νερό και δοκιμάζοντάς το να μην αφήνει στο στόμα αυτήν την χαρακτηριστική πικρίλα.
Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη - αυτή που χρησιμοποιούμε συνήθως για τα χόρτα, γιατί θα βάζουμε μέσα τα όποια λαχανικά κόβουμε και χρειαζόμαστε χώρο για να τα ανακατέψουμε. Βασικά όλα υλικά μας τα ψιλοκόβουμε, εκτός από το καρότο που το τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Επίσης τα cranberries, οι ελιές σε ροδέλες, τα φασόλια, το καλαμπόκι και το κρουτόν μπαίνουν όπως είναι. Επίσης τα δαμάσκηνα και τα σύκα τα κόβουμε στα 4 -6 κομματάκια.
Αφού προσθέσουμε στην λεκάνη όλα τα υλικά μας - μαζί με τα κρύα φιογκάκια που φτιάξαμε εξ αρχής, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε να συνδυαστούν καλά όλες οι γεύσεις τους. Πρόσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη ροζ σάλτσα που έχουμε φτιάξει και λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των γεύσεων!
Μεταφέρουμε σε μεγάλη σαλατιέρα στην οποία βάζουμε μέσα τις τρεις αραβικές πίτες. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε και να βάλετε κόκκινες τορτίγιες - δίνει ωραίο αποτέλεσμα! Έπειτα γεμίζουμε με την Κόκκινη Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα μας και στρώνουμε από πάνω την άλλη μισή ποσότητα από τη ροζ σάλτσα. Ολα είναι έτοιμα! Μπορούμε να τη σερβίρουμε αμέσως, ωστόσο καλό θα ήταν να μπει για λίγο, με μεβράνη, στο ψυγείο να σταθεί και μετά να την σερβίρουμε!
Καλή Επιτυχία,
Ελένη Ψαρούδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου