Μια συνταγή για Ρεβύθια μαγειρεμένα αλλιώς...
Έχετε πάψει να μαγειρεύετε ρεβύθια γιατί κανείς δεν τα τρώει στο σπίτι; Καιρός να κάνετε μια ακόμη δοκιμή και να τα μαγειρέψετε διαφορετικά ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή.
Υλικά:
500 γρ Ρεβύθια
2 μέτρια Κρεμμύδια
2 σκελίδες Σκόρδο
2 Πορτοκάλια (το χυμό τους)
1 - 2 φύλλα Δάφνης
1 κ.γ. Πάπρικα
1 κ.γ. Κύμινο
1 κ.γ. Κουρκουμά (προαιρετικά)
Αλάτι - Πιπέρι
Ελαιόλαδο 60ml (φλιτζανάκι καφέ)
Κορν φλάουρ ή Αλέυρι 1 κ.σ. στο τέλος για το δέσιμο
Γαρνιτούρα:
Τυρί Γραβιέρα τριμμένη ή όποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας
Φύλλα κάπαρης
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ακολουθούμε την γνωστή διαδικασία, για τα χοντρά όσπρια, του μουλιάσματος και βάζουμε τα ρεβύθια μας απο βραδύς σε λεκάνη με νερό μέχρι να τα μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.
Αρχικά θα τα βράσουμε κάνα δίωρο - τρίωρο μέχρι να γίνουν τέλεια μαλακά, χωρίς όμως να διαλύονται. Αποφύγετε να τα βράσετε σε αλατισμένο νερό, το αλάτι θα μπει μετέπειτα. Επίσης μπορείτε να τα βράσετε και σε χύτρα ταχύτητας, δεν θα έχει έχει διαφορά. Προσωπικά την χρησιμοποιώ στα όσπρια!
Παράλληλα φτιάχνουμε το ζουμί που θα εμπλουτίσει τα ρεβύθια μας.
Σε πλατιά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μας σε μέτρια θερμοκρασία και μέσα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα οποία τα έχουμε αλέσει σε μύλο πάρα πολύ καλά. Τα σωτάρουμε και όταν πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με το χυμό από τα πορτοκάλια. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε στο ζoυμί διαδοχικά την δάφνη, την πάπρικα, το κύμινο και τον κουρκουμά (προαιρετικά - προσωπικά τον βάζω σε αρκετές συνταγές μου γιατί είναι superfood). Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και νεράκι από τα βρασμένα ρεβύθια και αφήνουμε να σιγοβράσουν κάνα τέταρτο.
Στη συνέχεια με κουτάλα αδειάζουμε όλα τα ρεβύθια μαζί με αρκετό από το νεράκι τους μέσα στο ζουμί μας και αφήνουμε να βράσουν ακόμα 10 - 15 λεπτά. Στην διάρκεια αυτή δένουμε το φαγητό μας με κορν φλάουρ ή αλεύρι για να χυλώσει.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, βάζουμε από πάνω γραβιέρα τριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με φύλλα κάπαρης ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό.
Καλή σας όρεξη!
Ελένη Ψαρούδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου